Teman Setia Ku

Jom kita Kongsi Mencari Ilmu Hingga Ke Hujung Nyawa

Rabu, 19 Disember 2012

Perkembangan Janin Usia 8 Bulan

Perkembangan Janin Usia 8 Bulan. 


Semua indera pada janin sudah mulai berfungsi. Gerakan-gerakan janin mulai terasa dengan jelas. Janin telah terbentuk sempurna dan posisi kepala berada di bawah (cephalic). Paru-parunya sudah sempurna dan plasenta mencapai kematangan. Anggaran panjang janin sekitar 45-50 cm dan beratnya 1,8 kg.Kantung ketuban (amnion) mulai terasa sempit. Cairan amnion akan mencapai volume optimal, dan kemudian akan mengalami pengurangan.
Bila janin mencapai usia 33 minggu, kuku jari tangannya akan mulai tumbuh. Kelopak mata yang telah dapat membuka dan menutup sudah ditumbuhi bulu mata. Oksigen masih dibekalkan kepada janin oleh ibu, kerana janin belum boleh bernafas dengan sempurna (paru-paru dan ginjal belum berfungsi sempurna). Pada masa ini, ak janin sudah mulai mempelajari bahasa yang sederhana, iaitu suara  ibu dan orang-orang di sekitarnya. Ketika ini kita digalakkan bercakap-cakap dengan janin.
Pada bulan ini, perkembangan otak janin terus berkembang dan  janin sudah boleh menyesuaikan diri dengan aktiviti ibunya. Janin akan banyak bergerak pada siang hari dan akan tidur pada waktu malam.

Perkembangan Janin Minggu ke-29


Biasanya Posisi janin pada saat ini ialah Cephalic iaitu kepala ke arah bawah. Jaringan lemak terus terbentuk. Beratnya sekitar 1250 gram dengan panjang lebih kurang 37 cm. Pada usia ini kelahiran pramatang (Prem) kemungkinan boleh berlaku.Sekiranya berlaku boleh menyebabkan lewat perkembangan fizikal dan mental.Jika dilahirkan di minggu ini, ia mampu bernafas, tetapi terpaksa bekerja keras . Ia juga mampu menangis,Tetapi kemampuannya bertahan untuk hidup  amat tipis kerana perkembangan paru-parunya belum sempurna walaupun fizikalnya sempurna.Tetapi ada juga yang mampu bertahan hidup.

Perkembangan Janin Minggu ke-30


Beratnya mencapai 1400 gram dan anggaran panjang 38 cm.Pada usia ini ibu dapat merasakan kebahagiaan  apabila gerakan demi gerakkan oleh  si kecil, nikmatilah kebahagiaan ini bersama-sama suami .Ketika ini  denyutan halus dapat dirasai, siku atau tendangan dan gerak-gerakkan amat jelas. Janin mengisi hampir seluruh ruang di rahim. Ketika janin menendang atau mendorong, anda dapat melihat kaki atau tangannya bergerak di bawah kulit perut. Otak juga berkembang sangat cepat.

Perkembangan Janin Minggu ke-31


Berat Janin sekitar 1600 gram dengan Anggaran panjang 40 cm.Janin semakin membesar dan ruang bayi untuk bergerak aktif semakin sempit sehingga menyebabkan gerakkan janin berkurangan.Usia ini janin dalam posisi melengkung dengan keadaan dagu didadanya serta tangan dan kaki saling bersilang.

Perkembangan Janin Minggu ke-32


Janin berada dalam posisi kepala di bawah sehingga saat di lahirkan. Janin akan tetap menendang, gerakannya rata-rata sehari meningkat 375 kali per hari, tapi anda tidak akan merasakan semuanya ini. sepuluh gerakan yang anda rasakan dalam sehari sudah normal. Pada usia ini berat janin  1800-2000 gram dengan panjang tubuh 42 cm.Biasanya peningkatan tekanan darah sering terjadi pada minggu ini.Ibu yang mengalami peningkatan tekanan darah mesti berhati-hati. Sebab dengan jumlah darah yang makin banyak, beban kerja jantung pun akan meningkat. Pada ibu yang mengalami peningkatan tekanan darah, sudah tentu makin besar pula peluang terjadi penyempitan di pembuluh-pembuluh darah. Gangguan semacam ini tak hanya berbahaya pada ibu, tapi juga pada si janin.


Sumber : Perkembangan Janin Usia 8 Bulan

Tiada ulasan:

Iklan sana sini

MENARIK

PILIHAN TERBAIK

Terima Kasih Kerana Sudi Mengunjungi Blog Anie