Teman Setia Ku

Jom kita Kongsi Mencari Ilmu Hingga Ke Hujung Nyawa

Rabu, 19 Disember 2012

..Jom Ikuti Lagi kisah Janin.. Perkembangan Janin Usia 7 Bulan


Perkembangan Janin Usia 7 Bulan.


Lemak mulai terkumpul,dan  zat lemak yang disebut verinix menutupi kulit janin, sehingga janin tidak basah di dalam cairan amnionnya dan tubuhnya merasa hangat. Fungsi otak janin sudah mulai berkembang dengan sangat cepat. Permukaan otak menjadi berkerut-kerut,ianya berguna bagi perkembangan selanjutnya. Sekitar lima hari setelah proses pengerutan dimulai, sel-sel saraf akan dilapisi oleh lapisan lemak yang membuat proses penyampaian rangsangan dari hujung        sel saraf menjadi lebih cepat, mudah,dan lebih efisien. Perlu diketahui, otak manusia akan mengalami masa keemasan pada saat janin berusia 7 bulan dalam kandungan hingga berusia 5 tahun.

Perkembangan Janin Minggu ke-25


Berat janin kini mencapai sekitar 700 gram dengan panjang dari puncak kepala sampai belakang kira-kira 22 cm. Sementara jarak dari puncak rahim ke simfisis pubis sekitar 25 cm. Bila ada masalah biasanya akan dilakukan USG ( scan ) seminggu 2 kali untuk melihat apakah perkembangan janin terganggu atau tidak.Termasuk masalah perubatan lain di antaranya hipertensi ataupun preaklampsia.


Perkembangan Janin Minggu ke-26

Pembuluh darah kapiler dibawah jaringan kulit janin mulai dialiri darah. Permukaan kulit yang tadinya keriput perlahan-lahan menjadi semakin halus dan licin. Mata telah terbentuk sempurna. Begitu pula telinga yang telah mampu mendengar. Kepala janin menjadi lebih kecil seimbang tubuhnya (kepala membentuk seimbang dengan ukuran tubuh).
Di usia ini berat janin biasanya hampir mencapai 850 gram dengan panjang dari belakang ke kepala sekitar 23 cm. Denyut jantung sudah jelas didengari, normalnya 120-160 denyut per minit.
Biasanya ibu akan mengalami sakit pinggang, kejang kaki dan sakit kepala. Begitu juga sakit di bawah tulang rusuk dan perut di bahagian bawah, terutama masa bayi bergerak. Sebab, rahim  yang semakin membesar  akan memberi tekanan pada semua organ tubuh. Termasuk usus kecil, pundi kencing dan rektum.Kadang-kadang ibu akan mengalami sembelit dan kerap kencing .

Perkembangan Janin Minggu ke-27


Matanya sudah terbuka dan melihat sekelilingnya untuk pertama kalinya. Janin dilihat seperti bernafas tetapi sebenarnya janin mengambil air bukan udara. Ini merupakan latihan yang baik untuk paru-parunya.
Janin kini beratnya melebihi 1000 gram. Panjangnya mencapai 34 cm dengan panjang belakang ke puncak kepala sekitar 24 cm. Di minggu ini kelopak mata mulai membuka. Sementara retina yang berada di bahagian belakang mata telah membentuk lapisan-lapisan yang berfungsi menerima cahaya.

Perkembangan Janin Minggu ke-28


Testis ( Kemaluan ) bayi laki-laki akan turun ke kantung skrotum. Jaringan otak berkembang. Sekarang janin anda dapat bermimpi. Puncak rahim berada kira-kira 8 cm di atas pusar. Gerakan janin makin kuat , sementara denyut jantungnya pun  mudah didengar. Tubuhnya masih kelihatan kurus meskipun janin mencapai berat sekitar 1100 gram dengan anggaran panjang 35-38 cm. Berbanding dengan minggu-minggu yang sebelumnya janin lebih berisi ,dengan bertambah jumlah lemak di bawah kulitnya janin akan kelihatan kemerahan. Jumlah jaringan otak di usia kehamilan ini meningkat. Begitu juga rambut kepalanya terus tumbuh semakin panjang. Alis dan kelopak matanya pun sudah terbentuk, sementara selaput yang semula menutupi bola matanya sudah hilang.

Sumber : Perkembangan Janin Usia 7 Bulan

Tiada ulasan:

Iklan sana sini

MENARIK

PILIHAN TERBAIK

Terima Kasih Kerana Sudi Mengunjungi Blog Anie